Standard & poor’s: Crnoj Gori BB-

Bez autora
Dec 30 2012

Agencija Standard & poor’s ocijenila je, u najnovijem izvještaju, da je kreditni rejting Crne Gore BB- i upozorila da rast budžetskog deficita i javnog duga može smanjiti tu ocjenu. Crnoj Gori je u izvještaju S&P potvrđen stabilan outluk, što ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama. Stručnjaci S&P su upozorili da dalje pogoršanje fiskalnih parametara, prvenstveno rast budžetskog deficita i javnog duga mogu dovesti do smanjenja sadašnje pozicije rejtinga. A promjene u dijelu ekonomskih reformi, reformi tržišta rada i poslovnog ambijenta sa ciljem povećavanja konkurentnosti zemlje, kao i diverzifikacije ekonomije, mogu doprinijeti rastu rejtinga u narednom periodu. Rejting BB- je uspjeh i prepoznavanje nastojanja tog resora da očuva fiskalnu i ekonomsku stabilnost, imajući u vidu trend smanjivanja rejtinga velikom broju zemalja.

Standard & poor’s: Crnoj Gori BB-Agencija Standard & poor’s ocijenila je, u najnovijem izvještaju, da je kreditni rejting Crne Gore BB- i upozorila da rast budžetskog deficita i javnog duga može smanjiti tu ocjenu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Crnoj Gori je u izvještaju S&P potvrđen stabilan outluk, što, kako su kazali iz Ministarstva, ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama.

Navodi se da su stručnjaci S&P upozorili da dalje pogoršanje fiskalnih parametara, prvenstveno rast budžetskog deficita i javnog duga mogu dovesti do smanjenja sadašnje pozicije rejtinga.

- A promjene u dijelu ekonomskih reformi, reformi tržišta rada i poslovnog ambijenta sa ciljem povećavanja konkurentnosti zemlje, kao i diverzifikacije ekonomije, mogu doprinijeti rastu rejtinga u narednom periodu – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je rejting BB- uspjeh i prepoznavanje nastojanja tog resora da očuva fiskalnu i ekonomsku stabilnost, imajući u vidu trend smanjivanja rejtinga velikom broju zemalja.

- Istovremeno, potvrda stabilnog outluka kreditnog rejtinga ohrabruje i podstiče očekivanje da u narednom periodu neće doći do promjena u ekonomskom ambijentu. Iz cjelokupne ocjene može se prepoznati procjena stabilnih ekonomskih prilika za Crnu Goru, prema viđenju S&P – zaključili su iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik